Всесвітній день охорони навколишнього середовища 2024

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

1

         Цей День проголошений Генеральною Асамблеєю ООН з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972) за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).

У 2000 році в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій». Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля. Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку відзначається в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року.

Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні ставлення людини до природних ресурсів. Адже довкілля – природній капітал, без якого неможливий розвиток і задоволення потреб людини, створення комфортних умов для існування.

Пам'ятайте!

Кожної години на нашій планеті:

  • 1700 акрів продуктивної землі стає пустелею;
  • близько 2000 дітей помирає з голоду;
  • 55 чоловік отруюються й гинуть від пестицидів та інших хімічних речовин;
  • 1000 чоловік вмирають від отруєння водою;
  • 2000 тонн кислотних дощів випадає у Північній півкулі;
  • 5-6 видів тваринного чи рослинного світу зникають.

Кожної хвилини:

  • знищується більше 51 акра тропічних лісів;
  • використовують близько 35000 барелів нафти;
  • знищується 50 тонн родючого ґрунту через неправильне його використання;
  • виділяється більше 12000 тонн вуглекислого газу в атмосферу.

Екологічне становище України сьогодні, під час війни з росією, катастрофічне. Зараз навіть неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля через відсутність точної інформації. Вплив забруднень внаслідок бомбардування, пожеж, хімічних викидів, знищення водойм та лісів, руйнування електростанцій тощо надзвичайно великий.

2

Візуалізація постраждалих природних територій, внаслідок військового вторгнення за даними ГО “Українська природоохоронна група”

 

Тому важливо, щоб план відновлення України включав заходи з відновлення та збереження екосистем, а також містив природоорієнтовані рішення щодо адаптації до зміни клімату.

В ДНЗ «Іркліївський професійний аграрний ліцей» для здобувачів освіти були проведені інформаційні хвилинки про охорону навколишнього середовища, переглянуті відеоролики на екологічну тематику, організовано прибирання території ліцею, а також висаджена алея самшиту.

IMG 20

IMG 202

IMG 2024

IMG 20240

Це наша земля – і нам на ній ЖИТИ!

on 06 червня 2024
Перегляди: 63